Cum sa-ti setezi obiectivele SMART

0
376
cum sa-ti setezi obiectivele SMART

Cum sa-ti setezi obiectivele SMART atunci cand doresti sa incepi o dieta?😊

Setarea obiectivelor este cel mai important lucru pe care sa-l faci atunci cand doresti sa te eliberezi de kilograme. Fara obiective clare nici nu are rost sa incepi, deoarece acestea reprezinta busola care-ti va lumina calea spre silueta mult visata.

Deci chiar inainte de a incepe dieta propriu-zisa iti recomand sa ai aceste obiective bine precizate si definite in mod SMART, preferabil pe un suport fizic si cel mai bun dintre acestea este hartia.

De ce?

Deoarece aceasta hartie, poti s-o porti cu tine tot timpul, in portofel de exemplu sau poti s-o pui undeva unde sa o ai intotdeauna a vedere.

Calea spre silueta ideala poate fi de lunga durata si este necesar ca zilnic sa iei decizii care vor face diferenta intre succesul si esecul in  atingerea obiectivelor tale in materie de slabit. Avand aceste obiective cat mai mult timp in fata ochilor te vor ajuta sa ramai motivata atunci cand vor aparea in mod inevitabil provocarile. Daca doresti sa afli cum sa ramai motivata la dieta citeste aici: Cum sa ramai motivata atunci cand esti la dieta

Dar cum ar trebui sa arate obiectivele bine setate si definite?

Iti recomand sa iti setezi scopurile tale in functie de acronimul SMART.

Obiectivele SMART sunt considerate esențiale în managementul proiectelor, al resurselor umane  și în dezvoltarea personală. Fiecare literă din SMART se referă la un criteriu diferit de evaluare a obiectivelor. Diferite surse folosesc literele pentru a referi lucruri diferite, însă criteriile cele mai folosite sunt cele de mai jos iar un obiectiv bine definit are urmatoarele proprietati:

Specific
Măsurabil
Accesibil
Relevant
Realizabil în timp

Specific    – Scopul tău trebuie să fie cat mai clar, de exemplu – vreau sa slabesc 15 kilograme.

Măsurabil – Scopul tău trebuie să poată fi măsurat, astfel încât să poți vedea progresul și să verifici dacă ești pe drumul cel bun. De exemplu, cantarirea in kilograme si masurarea in centimetri o data pe saptamana.

Accesibil – Dacă îți propui obiective greu realizabile, vei tinde să te descurajezi mai repede dacă nu vei reuși să le duci la îndeplinire. E bine să îți dorești mai mult de la tine, însă totodată să fii si realista.

Relevant – E necesar ca obiectivul stabilit să fie relevant pentru viața și sanatatea ta. Gandeste-te, de ce iti doresti sa slabesti? Cum anume se va schimba viata ta daca iti vei atinge aceste obiective? Cum te vei simti in noua ta silueta?

Realizabil in timp – Seteaza-ti obiectivul tinand cont de termene limita. Acest lucru iti permite să-ti planifici si sa-ti monitorizezi progresul. Dacă nu există un termen limita cu data exacta cand doresti sa-ti fi atins deja obiectivul, este mai usor să deviii nemotivata și să renunti.

De exemplu daca doresti sa te eliberezi de 15 kilograme un obiectiv realizabil in timp fara prea mari batai de cap este eliberarea de un kilogram pe saptamana iar atingerea obiectivului de a slabi 15 kilograme poate fi realizat in 15 saptamani.

Nu are rost sa doresti sa slabesti mai mult intr-o perioada scurta, deoarece organismul tau are nevoie de timp, atat sa arda tesutul adipos si sa-l transforme in energie cat si sa refaca stratul epidermei astfel incat acesta sa nu atarne in mod dizgratios ca si o haina pe umeras.

Tu cum iti setezi obiectivele atunci cand doresti sa slabesti?

Vezi articolul si in format video aici:

 

Articolul precedentCum Sa Fii Motivata La Dieta
Articolul următorAdevarul Despre Calorii
[Certfied Personal Trainer Oradea] Sunt o femeie în floarea vărstei, care am trecut prin nenumărate provocări și renunțări de-a lungul vieții, în aproape toate aspectele ei. Dar de câțiva ani încoace, am decis să mă bucur cât pot de mult, de fiecare moment pe care mi-l oferă viața. Sunt o gurmandă și ultimul lucru pe care-l vreau, mai ales la această vârstă, este să renunț la micile plăceri gastronomice. Detest senzația de foame, dar totuși vreau să rămân la greutatea ideală și acum știu cum să fac asta. Și acest fapt îmi dă curajul și dorința de a vrea să ti-l dezvălui și ție!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.