Istoria dietei sarace in carbohidrati – dieta low-carb

0
444

Dieta săracă în carbohidrați este o formă de alimentație care a devenit atât de înrădăcinată în cultura secolului 21, încât ai putea crede că este o dieta relativ nouă. Adevărul este că dietele sărace în carbohidrați există încă din secolul al XIX-lea, când un englez pe nume William Banting a început să promoveze un mod de viață sărac în carbohidrați. Deși obezitatea clinică este un fenomen relativ nou (a ieșit în prim-plan abia în secolul al XX-lea), oamenii s-au confruntat cu problemele legate de greutate, de secole. William Banting a fost un astfel de bărbat, care a impresionat atât de mult datorita rezultatelor obtinute dietei sale incat a inceput să comercializeze modul de alimentatie cu conținut scăzut de carbohidrați.

Deci cine a fost William Banting și cum a descoperit această dietă?

Născut în 1796, William Banting a fost un antreprenor de pompe funebre de remarcat. A fost un dulgher bun și foarte respectat în societatea engleză din secolul al XIX-lea. Punctul culminant al carierei sale ca antreprenor de pompe funebre a fost onoarea de a fi producătorul de sicrie al Ducelui de Wellington. Succesul său din carieră a fost totusi umbrit de  obezitatea sa care i-a creat multe probleme si provocari.

Banting a petrecut ani de zile încercând să descopere rădăcina problemei sale cu greutatea. El știa că nu era genetic, deoarece niciunul dintre părinții lui nu fusese predispus la probleme de greutate. În cele din urmă, când avea treizeci de ani, Banting a crezut că găsise o soluție. Un eminent chirurg și un prieten apropiat i-a recomandat efortul fizic inainte de a-si incepe ziua.

Cu zelul unui convertit, Banting a început să vâslească timp de două ore în fiecare dimineață înainte de muncă. Tot ce s-a schimbat a fost apetitul lui Banting. Eforturile lui de dimineață i-au crescut si mai mult pofta de mancare. In consecinta greutatea sa a crescut și situația lui Banting s-a înrăutățit.

Prietenii lui Banting au devenit îngrijorați și i-au sfătuit o dietă cu alimente moderate și ușoare. Banting, îngrijorat în această etapă, a dus acest sfat alimentar la extrem. După câteva săptămâni, Banting se simțea slăbit, lipsit de energie și suferea de o serie de probleme de sănătate. A fost internat și a suferit o intervenție destul de gravă. Dar nu era să fie ultima călătorie a lui Banting la spital. În curele sale de slăbire, Banting a fost spitalizat de peste douăzeci de ori pentru scăderea în greutate.

Totul părea lipsit de speranță. Până în 1862, în vârstă de 64 de ani, William a ajuns la 92kg. Avea doar 165,6 cm înălțime și greutatea lui devenise o problemă. În acest stadiu a scris Banting:

„Nu ma puteam apleca să-mi leg pantofii, ca să zic așa, și nici să mă ocup de micile lucruri pe care in mod normal altii le fac fără dureri și fara dificultăți considerabile pe care doar corpolentii le pot înțelege. Am fost obligat să cobor încet înapoi pe scari pentru a-mi proteja articulațiile genunchilor și a gleznelor și am fost obligat să gafai pentru orice efort ușor, în special cel de a urca la etaj.

Corpul i se dărâma. Avea o ruptură de ombilic, vederea îi scădea și devenea surd. Până la urmă a venit speranța. În august 1962, Banting l-a întâlnit pe Dr. William Harvey, un specialist în ORL care lucra la Colegiul Regal. Momentul nu putea fi unul mai bun. Harvey tocmai se întorsese de la o discuție susținută de dr. Claude Bernard în care acesta discuta rolul pe care ficatul îl juca în diabet. Acest lucru l-a determinat pe Harvey să pună la îndoială rolul alimentelor în diabet și modul în care nutrienții sunt absorbiți de organism.

Când Banting l-a întâlnit pe Harvey, a fost șocat. Harvey l-a întrebat pe Banting cu privire la dieta lui, deoarece știa că aceasta duce la celelalte boli ale lui. Harvey i-a dat o nouă dietă lui Banting și în decurs de un an Banting a scăzut la 76 de kilograme.

Dieta în sine

Sfatul lui Harvey a fost simplu. Renunta la paine, unt, lapte, bere, zahar si cartofi. Se credea că astfel de alimente conțin amidon și duc la ingrasare. Banting a fost întristat de această nouă abordare. Ce a mai rămas de mâncat? Din fericire, Harvey era un om deștept și i-a arătat lui Banting alternativa alimentelor disponibile. Cu această dietă, Banting a slăbit aproape un kilogram pe săptămână timp de un an. A fost șocat de rezultate. În mai 1863, Banting a auto-publicat Letter on Corpulence, unde și-a descris noua dietă. Astfel s-a  născut planul alimentar cu conținut scăzut de carbohidrați.

Deci, cât de diferită a fost dieta lui Banting? Vezi mai jos înainte și după intalnirea cu Harvey.

Dieta lui Banting înainte de a-l întâlni pe Harvey

MIC DEJUN: Pâine și lapte, sau o halbă de ceai cu mult lapte și zahăr, pâine prăjită cu unt.

CINA: carne, bere, multă pâine (care îi plăcuse mereu) și produse de patiserie.

CEAI ora 17:00: o masă asemănătoare micului dejun.

CINA: în general o tartă cu fructe sau pâine și lapte.

Dieta lui Banting după ce l-a cunoscut pe Harvey

MIC DEJUN: 4-5 uncii carne de vită, oaie, rinichi, pește la grătar, bacon sau carne rece de orice fel, cu excepția porcului, 1 o ceașcă mare de ceai (fără lapte sau zahăr), puțin biscuiți sau o uncie de pâine prăjită uscată.

CINA: 5-6 uncii de pește, cu excepția somonului, orice carne cu excepția porcului, orice legume cu excepția cartofului, o uncie de pâine prăjită uscată, fructe din orice budincă,2 uncii de carne de pasare și 2-3 pahare de sherry sau Madeira (șampania, portul, berea erau interzise).

CEAI: 2-3 uncii de fructe, un biscuit sau două și o ceașcă de ceai fără lapte sau zahăr.

CINA: 3-4 uncii de carne sau pește, asemănător cu cina, cu un pahar sau două de bordel.

Carnea de porc nu era permisă deoarece se credea pe-atunci că conține amidon.

Dieta lui Banting a fost de fapt o dietă bogată în proteine, saraca in carbohidrați și în grăsimi. Această dietă a devenit în curând populară și rămâne fundația multor diete de slăbit din ziua de azi.

Sursa:https://physicalculturestudy.com/2014/10/04/the-history-of-the-low-carb-diet/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.